Güç İhtiyacı Projelendirme

Jeneratör setlerinin sınıflandırılması, seçiminde, projelendirilmesi ve tesis edilmesi sırasında karşılaşılan sorunların çözümünde doğru değişkenlerin çözüme dahil edilmesi, karşılaşılabilecek özel durumlarda ne tip önlemler alınabileceği binalarda yıldan yıla artan yüzölçümü, yüksek kat ve insan sayısı nedeniyle daha önem kazanmaya başlayan yedek enerji gereksinimlerinin halk güvenliği ve konforu için tüm kriterler önemlidir.. 

 

JENERATÖR SETLERİ 

Ülkemizde büyük oranda şebeke enerjisine yedek güç kaynağı olarak kullanılan jeneratör setleri dünyada farklı amaçlar için de kullanılmaktadır. Özelikle şebeke alt yapı yatırımlarının çok yüksek olduğu ya da coğrafi nedenlerden dolayı maliyetlerinin yüksek olduğu yerlerde güç merkezleri biçiminde kritik yerlerde ana enerji kaynağı olarak da (askeri tesisler v.b.) kullanılmaktadır. Üretim tipleri, kullanım yerleri, tükettiği yakıtlar göz önüne alındığında jeneratör setlerini birkaç sınıf altında toplayabiliriz.

 

1. Tüketilen Yakıt

Bu yakıtların tamamı fosil yakıtlar rafineri çıkış sırasına göre sınıflanmaktadır.

a. Doğal Gazlı Jeneratör Setleri

b. LPG li Jeneratör Setleri

c. Dizel Jeneratör Setleri

d. Benzinli Jeneratör Setleri

 

2. Kullanıldığı Yere Göre 

2.1 Kaynak Olarak 

a. Yedek Enerji Kaynağı 

b. Ana Enerji Kaynağı 

 

2.2 Yere Göre

Tüm jeneratör setleri kullanıldığı yer ya da soğutma tipine göre de sınıflandırılabilir. Motorlar tamamında pistonlarda yanan ya da patlayan yakıtın motor ceketine verdiği ısının havaya ya da suya atılarak soğutulması gerekmektedir. After cooler ve ceket suyu soğutması için kapalı devre suyla dolu bir soğutma sistemi kullanılır. Bu kapalı devre suyun soğutma tipi jeneratörlerin kara ya da deniz uygulamalarına hazır duruma getirir. Bu kapalı devre su radyatör yardımıyla hava ile soğutuluyorsa bunlar kara tipi; kapalı devre su bir eşanjör aracılığıyla deniz suyu ya da suyla soğutuluyorsa deniz tipi olarak ayrılmaktadır.

a. Kara Tipi

Genellikle karada kullanılan after cooler ve motor ceket suyunun radyatör aracılığıyla hava ile soğutulduğu jeneratör tipleridir.

b. Deniz Tipi

Denizde teknelerde ve gemilerde kullanılan jeneratör tipidir. Bu jeneratör setleri teknelerde ve gemilerde yer sorunun çok fazla olması nedeniyle kara jeneratör setlerinin en büyük alana sahip parçası olan radyatör yerine after cooler ve motor ceket suyunun suyla soğutulduğu sistemli jeneratör tipleridir. 

 

3. Çalışma Tipi

a. Standby (Anlık) Çalışma (ESP)

b. Prime (Sürekli) Çalışma (PRP)

c. Continuous (Santral Tipi) Çalışma